6 от 22 деца починали след трансплантация в „Лозенец“

6 от 22 деца починали след трансплантация в „Лозенец“
Доц. д-р Любомир Спасов даде пресконференция за трансплантациите в „Лозенец“ по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 2004 г. насам в Университетска болница „Лозенец" са извършени чернодробни трансплантации на 22 деца, 16 от които са спасени, а 6 са починали, съобщи директорът на лечебното заведение доц. д-р Любомир Спасов.

Д-р Спасов оповести тези данни на пресконференция за трансплантациите в болница „Лозенец", която даде по разпореждане на премиера Бойко Борисов след скандала с Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите от края на февруари, предаде „Фокус".

Преди седмица от Центъра за защита на правата в здравеопазването обявиха, че в „Лозенец" продължават да се извършват такива операции въпреки забраната на Агенцията по трансплантации от 22 февруари. От неправителствената организация още през февруари заявиха, че ще сезират прокуратурата за незаконност на трансплантациите в болница „Лозенец".

От Министерството на здравеопазването обаче обявиха официално, че агенцията не е отнемала разрешението за извършване на трансплантации в болницата.

„Ние имаме удостоверение за извършване на трансплантации, издадено през 2004 година от Изпълнителната агенция по трансплантации и през годините то е преиздавано и препотвърждавано," коментира доц. Спасов в отговор на съмненията в законността на трансплантациите. .

„В изискванията за трансплантации няма изискване човекът, който ги извършва да има специалност по детска хирургия. Стандартът, който е валиден е стандарт №6 за извършване на трансплантации. В България няма стандарт за детска чернодробна хирургия," обясни директорът на болницата, който има специалност по обща хирургия и по кардиохирургия.

Спасов е бил трансплантатор във всички чернодробни трансплантации, участвал е в няколко бъбречни и самият той е правил две трансплантации на сърце на двама души, които вече не са живи.

Той бе категоричен, че болницата отговаря на изискването на Агенцията по трансплантации да има над 10 чернодробни операции през 2008, 2009, 2010 година, но така и не каза колкото точно такива са били правени през трите години в лечебното заведение.

Едно от основните обвинения към Университетската болница е, че не отговаря на Наредба №20 на Агенцията по транспантации от 2010 г., според която детски чернодробни трансплантации би трябвало да се извършват в клиника по детска хирургия с участието на детски хирург.

Доц. д-р Спасов обаче е на мнение, че въведените преди две години стандартите имат период, в който трябва да се синхронизират с другите нормативни документи и че болницата отговаря на изискванията на Наредба №6.

Д-р Любомир Спасов заяви в четвъртък, че децата, оперирани в „Лозенец", „не са имали никакъв друг шанс за оцеляване освен трансплантация".

„През 2002 година започнахме да се подготвяме да извършваме трансплантации. С професора, извършил първата чернодробна трансплантация в света през 1963 година, разговаряхме и започнахме да се подготвяме за чернодробни трансплантации. Първата ни трансплантация извършихме през 2004 година в Университетската болница в Есен, Германия. В края на същата година извършихме и чернодробна трансплантация в България - на 7-месечно момиченце от жив донор, неговия баща, която беше успешна", разказа доц. Спасов.

Според информацията, която той даде, само три от 22-те чернодробни трансплантации на деца са били от трупен донор.

Първата детска чернодробна трансплантация през 2004 г. е извършена на Памела и е била успешна. От петте детски операции през следващата година една е била неуспешна, двамата малки трансплантирани пациенти от 2006 г. са спасени, но единствения от 2007 г. умира. През следващата година един от четиримата пациенти деца умира, през 2009 г. - едно от три оперирани деца. Статистиката за 2010г. И 2011 г. е еднаква – по едно от три трансплантирани деца не е било спасено.

На пресконференцията така и не стана ясно дали в болница „Лозенец" се прави предварително изследване на органите, които се трансплантират, предаде БГНЕС.

„Трансплантираме органа, който се подава, разчитаме на данните, които се подават от Агенцията по трансплантациите", обясни директорът на болница „Лозенец" доц. д-р Любомир Спасов.

По думите му в болницата са били изследвани 68 живи донори, много малко от които са били подходящи.

Бюджетът на болница „Лозенец" за 2011 г. е 31 млн. лв., като около 2,5 млн. са били разпределени като възнаграждения на персонала.

„Аз съм получил допълнително възнаграждение в рамките на 15 000 лв. на месец за допълнително положен труд като кардиохирург и като хирург. Заплатата ми е около 1000 лева, а за това, че съм декан получавам около 600 лева," призна доц. Спасов.

#болница #Министерство на здравеопазването #деца #болница „Лозенец“ #Любомир Спасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"