Джихадисти от "Ислямска държава" изклаха цяло село в Ирак

Джихадисти от "Ислямска държава" изклаха цяло село в Ирак
A A+ A++ A

Джихадистите в Северен Ирак извършиха клане над цяло село с язиди. Терористите от „Ислямска държава” нападнали малката религиозна общност и екзекутирали най-малко 80 мъже.

Селото се намира на около 20 км от планинския град Синджар и дълго време е било обсаждано от джихадистите. Съобщава се, че 100 жени са отвлечени. Те са били закарани в контролираните от екстремистите градове Мосул и Тал Афар. Мъжете били убити, защото отказали да приемат исляма.

Иракското правителство поиска от Съединените щати да увеличи ударите по позиции на терористите.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу джихадистите, с която настоява бойците от „Ислямска държава” да спрат всякакво насилие и терористични действия и незабавно да се разоръжат и разпуснат.

„Тази резолюция има четири цели. Изпраща силен и ясен политически сигнал към терористите и техните поддръжници. Второ - налага ограничения най-вече в набирането на бойци от чужбина в редиците им. Трето - затруднява финансирането на терористите, и последно - налага индидивуални санкции на шестима техни лидери и тези, които ги подкрепят със средства”, подчерта посланикът на Великобритания в ООН Марк Грант.

Текстът на внесената от Великобритания резолюция е поставен под Глава 7 от Устава на ООН, което разрешава прибягване до санкции, или дори до сила за прилагането им, но засега не разрешава военна операция, отбелязва АФП.


#Ирак #джихадисти #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"