Близнашки: Червен съм, но не съм корумпиран

Близнашки: Червен съм, но не съм корумпиран
A A+ A++ A

"Никой не може да каже, че Георги Близнашки е корумпиран", казва служебният премиер Георги Близнашки в интервю за "24 часа".

Помолен да коментира публично оспореното назначение на бившия шеф на митниците Ваньо Танов, той дава отговор, че е поел политическия риск след разговор с финансовия министър за състоянието на приходите.

"Не ме интересува откъде идва Танов. Аз откъде идвам? Нали съм червен, даже левите напомнят колко съм червен, най-червеният от всички възможни. Но никой не може да каже, че Георги Близнашки е корумпиран", изтъква премиерът.

За отношенията си с бившите съпартийци той коментира, че няма проблем да води диалог с всеки. Но доста хора от БСП по думите му избягват контакти с него, за да запазят вътрешнопартийните си позиции. За Близнашки БСП била затворена страница.

"Духовните връзки с бившата ми партия са отдавна прекъснати, защото тя се превърна в партия на олигархията", казва той.

Според служебния премиер атаките срещу правителството издават страховете на олигархията, че е на път да загуби - и то за дълго време – да дирижира безпрекословно националния политически живот.

"Разломът, който се получи в недрата на олигархията и допринесе за падането на кабинета "Орешарски", не означава, че тези влиятелни кръгове, които разполагат с огромна медийна власт, ще се примирят с положението си на губещи, обречени да понасят нови и нови удари. Напротив, те полагат огромни усилия да разрушат крехката солидарност, която беше създадена между различните обществени среди, които участваха в протестите", обяснява той.

За подготовката на предстоящите избори ще бъдат положени специални усилия, уверява премиерът - "ако не за пресичане, то поне за минимизиране купуването на гласове".

"Съжалявам, че законът позволява толкова много наблюдатели. Това води да натоварване на секциите и винаги може да се крие опит за контрол върху избирателите. Налице е корупционен потенциал, но нека не подозираме всички", призовава Близнашки.

Няма отказ от идеята да се работи за референдум за изборна реформа. Служебният кабинет ще подготви и предложи промени в Закона за пряко участие на гражданите в осъществяването на държавната власт, сочи Близнашки.



#Георги Близнашки #Ваньо Танов #олигархията #изборите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници