Цената на 7-ми блок е под 10% от БВП, уверяват от "Уестингхаус"

Цената на 7-ми блок е под 10% от БВП, уверяват от "Уестингхаус"
A A+ A++ A

Прогнозната цена на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000 на "Уестингхаус" е под 10% от БВП на страната, обявиха от американската компания в съобщение до медиите. Изявлението е по повод на оценката на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който даде прогнозна цена 15% процента от БВП на България.

Стойността на генериращата мощност ще бъде по-ниска от всички останали налични алтернативи за производство на електроенергия, сочи Майк Кръст, вицепрезидент "Стратегическо развитие и външни пазари за Европа, Близкия изток и Африка" на Уестингхаус Електрик къмпани ЛЛС.

Щонов обърна внимание, че целият риск ще се поеме от държавата и за да се види колко е изгоден този проект за България, трябва да се направят анализи за този риск - дали е оправдан в зависимост от потреблението, което се очаква след десет години и мощностите, които излизат от употреба.

"Това не е анализ, който може да се приключи до два месеца. Твърдо вярвам, че следващото правителство ще трябва да вземе това решение. Ние сме взели мерки през тези два месеца, когато бъде анализирано това споразумение, да бъде защитен интересът на държавата", каза Щонов.

#Козлодуй #7-ми блок #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »