Скрападжии срещу Закона за отпадъците: рунд 4

Скрападжии срещу Закона за отпадъците: рунд 4
Протестното шествие в сряда предизвика задръстване при Сточна гара. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фирмите от рециклиращата индустрия отново протестират срещу Закона за управление на отпадъците преди заседанието на Комисията по околна среда, насрочено за 14:30 часа в Народното събрание.

Протестното шествие с около 200 леки и тежкотоварни автомобили от рециклиращата индустрия тръгва отново от бул. „Ботевградско шосе“, съобщиха организаторите, цитирани от „Фокус“.

Маршрутът продължава към пл. „Подуяне“, бул. „Ген. Данаил Николаев“, пл. Сточна гара, бул. „Сливница“ до Околовръстен път. В шествието този път се включиха и коли от Асоциацията на малките и средните бензиностанции.

Това е четвъртият пореден протест на търговците на скрап. Шествието им в сряда, което премина под надслов „Машини за скрап“, предизвика големи задръствания в района на Сточна гара.

Браншът е категорично против законопроекта за управление на отпадъците и срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците.

„Голяма част от нелегалните депа за отпадъци ще продължат да работят и при новия закон, а легалните се налага да бъдат затваряни, защото не отговарят на изискванията“, заявиха от бранша.

Според протестиращите 1500-те фирми за скрап, които още съществуват, нямат информация дали ще продължат да работят заради липсата на потвърждение, че отговарят на изискванията на закона, макар че са внесли документите си в срок.

От екоминистерството, което е вносител на законовите промени, нееднократно са обяснявали, че новите строги изисквания са заложени, за да спрат кражбите на черни и цветни метали, които ощетяват сериозно държавата.

В сряда протестиращите обаче се разграничиха от подобни случаи и заявиха, че това са най-големите им врагове. Те поискаха да се въведат минимални технически стандарти, за да се отсеят търговците. Предложението им обаче е било отхвърлено.

#Закона за управление на отпадъците #протест #скрап #закон #управление на отпадъците #черни и цветни метали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници