Кинофестът в Сараево с рекорден брой участници

Кинофестът в Сараево с рекорден брой участници
A A+ A++ A

20-то издание на кинофестивала в Сараево започна при небивал интерес:  247 филма от 60 страни ще бъдат показани пред поне 100 000 любители на киното.

Създаден като "акт на съпротива" по време на войната в Босна (1992-1995 г.), кинофестивалът се утвърди като най-престижния форум на седмото изкуство в региона.

В юбилейното 20-то издание на феста ще се състезават и шест български филма, три от които в конкурси - "Любов и инженерство" на Тонислав Христов и "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС" на Мила Милева и Весела Казакова в документалното състезание; "Оловно сърце" на Слава Дойчева, копродуция между България и Великобритания, в късометражното.

Копродуцираният от България филм-омнибус"Мостовете на Сараево", показан и на "София филм фест" тази година е в конкурса за пълнометражен игрален филм, а Камен Калев е режисьор на един от епизодите.

Други два български филма ще бъдат показани извън конкурсната програма: "Отчуждение" на Милко Лазаров е в програмата "На фокус", която представя най-добрите филми от региона за последната година, а късометражният филм на починалия по-рано през годината Кольо Карамфилов "Казабланка" е в секцията "Операция кино". 

"Още от самото начало имахме визия и амбиции. Всяка година подобрявахме все повече качеството на фестивала и днес той стана не само важен в нашия регион, а е признат и в Европа", заяви Мирсад Пуривара, основател и директор на фестивала.

Откриването стана в присъствието на мексиканския актьор и режисьор Гаел Гарсия Бернал, почетен гост на 20-то издание.

Емблематичния филм на мексиканското кино "Любовта е лоша" на Алехандро Гонсалес Иняриту, който излезе през 2000 г., ще бъде прожектиран на открито в присъствието на 3000 зрители. Публиката ще може да гледа и филма "Мостовете на Сараево", разказващ за конфликтите на Балканите през 20-ти век. Той е дело на 13 европейски режисьори и беше показан извън конкурсната програма на 67-то издание на кинофестивала в Кан през май.

Тази година в конкурсната програма са включени девет нови дългометражни филма от региона, а журито на фестивала ще бъде председателствано от унгарския режисьор Бела Тар. Специална програма на фестивала ще бъде посветена на британския режисьор Майкъл Уинтърботъм с ретроспектива на неговите филми

За голямата награда "Сърцето на Сараево" и 16 000 евро в категорията за игрален филм освен "Мостовете на Сараево" се състезават 13 филма от страни като Грузия, Турция, Хърватска, Босна, Австрия, Германия, Унгария и Франция, включително косовският "Три прозореца и едно обесване".


#Сараево #кинофестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници