Станишев е готов на диалог за подкрепа на Кристалина Георгиева

Станишев е готов на диалог за подкрепа на Кристалина Георгиева
Президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев отговори на писмото на служебния премиер Георги Близнашки за подкрепа на кандидатурата за български еврокомисар. Снимка: www.razkritia.com
A A+ A++ A

Президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев отговори на писмото на служебния премиер Георги Близнашки, който поиска подкрепа за Кристалина Георгиева като еврокомисар, съобщиха от БСП.

"Без съмнение кандидатурата и ресорът на бъдещия еврокомисар са от изключително значение за България“, се казва в писмото на Станишев до премиера Близнашки.

„Знаете, че при определянето на позициите, които заема една или друга фигура на европейско ниво, се отчитат както професионалните качества, така и принадлежността към съответното политическо семейство. Този европейски принцип за търсене на справедлив баланс и съгласие се зачита както от ЕНП, така и от ПЕС. Пример за това е подкрепата на социалистите за новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер“, смята лидерът на евросоциалистите.

„Гражданите на Република България биха искали да знаят и вижданията на г-жа Кристалина Георгиева по основните предизвикателства, с които ЕС се сблъсква на международната сцена – от политиката на разширяване и добросъседство, през кризите и конфликтите в Украйна и Близкия изток, както и отношенията на ЕС със САЩ, Русия, Китай и редица други въпроси“, обяснява Станишев.

„Дълбоко смущаваща е информацията, че от президентската институция са предупредили високопоставени лица в Брюксел, че ако кабинетът "Орешарски" излъчи кандидатура за Еврокомисията, то тя ще бъде оттеглена от служебното правителство. Въпреки че го поставям под съмнение, ако това се окаже вярно, то само по себе си би било тежък политически скандал и намеса в работата на легитимно избрано от парламента правителство“, твърди Станишев.

 

#Сергей Станишев #Жан-Клод Юнкер #САЩ #Русия #Китай #Украйна #Близкия изток #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници