Заразата "червен вятър" покоси трима в Мизия

Заразата "червен вятър" покоси трима в Мизия
Заради гниенето след наводнението тръгнаха зарази. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима души заболяха от инфекциозното кожно заболяване "червен вятър" в Мизия. Това потвърди шефа на спешния център във Враца д-р Галина Лещарска и началникът на новото кожно отделение във врачанската болница д-р Анелия Якимова.

По думите на д-р Лещарска през последната седмица все повече пациенти търсят помощ от медиците, след появили се симптоми на заболяването.

„Трима пациенти от Мизия минаха през нашето отделение за последната седмица. Сигурно ще има и още. Хората в стремежа си да запазят живота и имуществото си, не са могли да се опазят. Трябва да се обръща голямо внимание на личните предпазни средства. Повечето болни от там са с инфекциозни заболявания“, коментира д-р Якимова.

Симптомите на болестта са висока температура, втрисане и червени петна по кожата, най-вече по крайниците. Болните са отпаднали, с главоболие, понякога с повръщане. На засегнатите места се появяват яркочервени петна с лъскава, изпъната и силно болезнена кожа, понякога с отоци. Заразата е тръгнала заради замърсената вода и гниещата покъщнина.

„Задължително е хората да са с високи гумени ботуши и ръкавици. Препоръчва се да използват и маски. Ако е възможно, да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли“, апелира д-р Якимова. Тя обясни, че не трябва да има пряк контакт между водата и кожата, както и с предмети, които са били залети при наводнението. 

В Мизия върлуват и стомашно-чревни разстройства. В кожното е бил приет и пациент с остра алергична реакция.

#зарази #Мизия #Враца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници