Група престъпни лихвари остават в ареста

Група престъпни лихвари остават в ареста
Кадри от акцията, снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от членовете на престъпната структура, задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция на главна дирекция "Криминална полиция" на територията на Врачанска област под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, съобщиха от съда.

Спецсъдът е взел това решение късно снощи след заседание, приключило в 0:25 ч.

В ареста остават Боил Комаревски, Ангел Попов, Ивайло Николов, Цветомир Ценов и Нина Македонска.

Определението подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок

от днес пред Апелативен специализиран наказателен съд, като в случай на обжалване или протестиране, делото е насрочено за 21 август 2014 г. от 10:00 ч.

Шестима от членовете на престъпната структура бяха задържани на 11 август 2014 г. при специализирана операция във Врачанска област. Обвинения бяха повдигнати на ръководителите на групата -братята Ангел Попов и Веселин Попов. Като участници са привлечени Анатоли Ангелов, Цветомир Ценов, Милен Иванов, Ивайло Николов, Боил Комаревски и Нина Македонска.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от 2008 г. на територията на Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Галиче и други селища в региона. Участниците са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често са достигали и надхвърляли двукратно дадените "на кредит" суми. Събирането на дълговете от закъснели с плащанията, е ставало с особена жестокост и гаври.

По информация на МВР

дължимите суми са събирани чрез принуда и насилие

Взелите заем получавали закани за убийство, имотите на част от тях бивали опожарени, често на длъжниците бил нанасян жесток побой. Криминалистите стигнали и до информацията, че групата разполага с незакононо автоматично оръжие, съпричастна е към извършването на поръчкови убийства на територията на страната, проявява особена жестокост и бруталност.

Извършени са претърсвания на няколко адреса в Козлодуй, Оряхово, Мизия, с. Гложене и с. Галиче. Оттам са иззети голямо количество документи, записни заповеди, договори, чужди дебитни и лични карти, свидетелства за правоуправление на МПС, мобилни телефони и SIM-карти, черни маски, пушка помпа, друго оръжие и боеприпаси за него, голямо количество златни накити с неустановен произход, бухалки, белезници, крупни парични суми.

По информация на МВР Ангел Попов, известен с прякора Главестия, е криминално проявен, регистриран многократно за изнудване, телесни повреди и закани за убийство, изключително безскрупулен и жесток човек. Почти всички други членове на групата също имат прякори, Цветомир Ценов е известен като Квиц, Милен Иванов – като Бижуто, Ивайло Николов - като Зъбчо, Боил Комаревски – като Биби, а Веселин Попов – като Лунгара.

#престъпна група #лихвари #Враца #акция #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници