Омбудсманът оприличи случая с КТБ на Параграф 22

Омбудсманът оприличи случая с КТБ на Параграф 22
Пенчев сравни случая "КТБ" с Параграф 22. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Омбудсманът на България Константин Пенчев оприличи казусът с КТБ на Параграф 22, в сутрешния блок на Нова телевизия в петък.

„Тази супербанка растеше много бързо и всички банкери казаха, че това не е възможно и е подозрително. Под благосклонния поглед на БНБ и това е създало рискови ситуации. Тя се сгромоляса толкова бързо не заради бързия растеж, а защото политиците, същите или други, решиха, че тя трябва да бъде унищожена. В момента тя стои заключена и никой не знае какво се случва. Това не е законовата идея на Особения надзор”, заяви той.

Той добави, че компетентните органи изобщо не дават знак, че са чули неговите призиви, които прави от името на вложителите, които не могат да използват парите си.

„БНБ не си ли спомня, че миналият парламент им отказа предложени промените в законодателството? Защо си мислят, че следващият парламент ще приеме извънредно законодателство? Нашето е много добро – стига да се приложи”, запита омбудсманът на Републиката.

„БНБ има два варианта по закон. Или банката може да се оздрави и се прави веднага план за това, или ако не може – се отнема лиценза и започва Фондът да изплаща на хората”, категоричен бе Пенчев.

Той заяви, че държавата е длъжна да даде отговор дали банката ще бъде оздравена или не. Пенчев е убеден, че институциите са направили куп очевидни грешки.

"Тези, които ще изгорят с влогове над 100 000 евро имат друг път на съдебна защита в конкретния случай", добави още той.

#Константин Пенчев #омбудсман #КТБ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници