Печената риба е полезна за мозъка
Консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж седмично повишава мозъчното здраве и предотвратява деменция, установиха учени от университета в Питсбърг (Pitt.edu).
Няма значение какво е съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата. Важното е тя да е опечена във фурна или на скара и да се консумира редовно.
Хората, включващи в диетата си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието, обяснява д-р Джеймс Бекър.
Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха, допълни той. Може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните.Освен това, редовно консумиращите риба били по-добре образовани.
Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми, счита Бекър.
Но омега-3 мастните киселини все пак са от основно значение, тъй като причината печената риба да е по-полезна от пържената е, че при пържене са разрушават здравословните мастни киселини в рибата.
Още по темата:
- » Генетична мутация е причинителят на псориазис
- » Не сте и подозирали, че хмелът помага за с*ксуалната издръжливост
- » От МЗ с полезна информация за достъпа до здравното ни досие в еЗдраве