Печената риба е полезна за мозъка

Печената риба е полезна за мозъка
A A+ A++ A

Консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж седмично повишава мозъчното здраве и предотвратява деменция, установиха учени от университета в Питсбърг (Pitt.edu).

Няма значение какво е съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата. Важното е тя да е опечена във фурна или на скара и да се консумира редовно.

Хората, включващи в диетата си печена, а не пържена риба, имат по-голям обем на мозъка в областите, свързани с паметта и познанието, обяснява д-р Джеймс Бекър.

Не открихме връзка между нивата на омега-3 мастни киселини и тези промени в мозъка, които малко ни изненадаха, допълни той. Може би факторите, свързани с начина на живот, са по-важни от биологичните.Освен това, редовно консумиращите риба били по-добре образовани.

Съвкупност от фактори, свързани с начина на живот, е отговорна за по-доброто мозъчно здраве и те могат да предотвратят или забавят когнитивни проблеми, счита Бекър.

Но омега-3 мастните киселини все пак са от основно значение, тъй като причината печената риба да е по-полезна от пържената е, че при пържене са разрушават здравословните мастни киселини в рибата.

#омега-3 #мозък #риба #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »