Барак Обама: Американските удари в Ирак ще продължат

Барак Обама: Американските удари в Ирак ще продължат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама заяви, че американските въздушни удари са разбили обсадата на иракската планина Синджар, приютяваща цивилни бежанци, и че войските, провеждащи разузнаване там, ще бъдат изтеглени.

Той обаче допълни, че американските удари ще продължат срещу екстремистите от т. нар. Ислямска държава (ИД), ако те застрашават американски служители и сгради в региона, включително главния град на Иракски Кюрдистан Ербил.

"В основни линии, положението в планината значително се подобри и

американците трябва да бъдат много горди от нашите усилия

защото уменията и професионализмът на нашата армия и щедростта на нашия народ разбиха блокадата на ИД в планината Синджар", заяви Обама в изявление пред журналисти по време на ваканцията си в Мартас Винярд, щата Масачузетс.

Помогнахме за спасяването на много невинни животи

Заради тези усилия не очакваме да има допълнителна операция за евакуиране на хората от планината и е малко вероятно да се нуждаем от продължаване на пускането на хуманитарна помощ по въздух в планината", допълни американският президент.

Обама, който дълго време беше скептично настроен към използването на американска сила в Ирак

миналата седмица разреши въздушни удари, тъй като според него хиляди членове на общността на язидите рискували геноцид при бягството им от планината, преследвани от екстремистите от ИД.

Обама заяви, че САЩ ще продължат да извършват въздушни удари наред с повишаване на военната помощ на иракското правителство и на кюрдските сили, борещи се с ИД.

#Обама #Барак Обама #Ирак #удари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »