Обявиха бивш президент за национално издирване

Обявиха бивш президент за национално издирване
Михаил Саакашвили, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главна прокуратура на Грузия обяви бившия президент на страната Михаил Саакашвили за национално издирване, съобщиха тази вечер грузински медии, позовавайки се на източници от прокуратурата.

Решението за задържането на Саакашвили е предадено на вътрешното министерство. Той ще бъде арестуван, ако реши да напусне страната.

Саакашвили може да получи

11-годишна присъда заради разхищение на над 8,8 млн. лари

(около 5 млн. долара) от държавния бюджет. Това съобщи агенция "Новости-Грузия", която се позовава на главната прокуратура.

Обвинението засяга засекретена част от разходите на специалната служба за охрана за периода 2009-2012 година. То бе огласено вчера и се базира на клауза от Наказателния кодекс, засягаща разхищение на държави средства в особено големи размери.

Обвинението подробно описва

разходите на Саакашвили, включително за масаж и други козметични процедури

за наема на колите "Порше", "Мерцедес" и "Ауди" в Австрия, хеликоптер в Перу и яхта в Пиза, покупката на 10 ръчни часовника в Грузия и Англия, а също картини на художничката Мередин Остром, която рисува с гърдите си. Съответните чекове са включени в документа.

Както посочва прокуратурата, Михаил Саакашвили е решил през април 2009 година да засекрети разходите за лични цели. Дотогава разходите на президента са били обществено достояние и са се финансирали от бюджета на президентството и от агенцията за държавно обезпечаване.

Обвинението е предявено задочно, тъй като Саакашвили напусна страната веднага след сдавено на поста.

Срещу Саакашвили вече са предявени две обвинения – за разгонване на протестна акция на 7 ноември 2007 година и за побой над бившия депутат Валерий Гелашвили.

#национално издирване #издирване #Грузия #президент #МИхаил Саакашвили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »