Човек на Вальо Златев и на ЕРП-та влиза в БЕХ

Човек на Вальо Златев и на ЕРП-та влиза в БЕХ
A A+ A++ A

Човек на "Нефтохим-Лукойл", който преди това е работил в едно от ЕРП-дружествата, влиза в ръководството на Българския енрергиен холдинг (БЕХ), предаде БГНЕС.

Това е Антон Павлов, който днес бе назначен и за заместник-министър на икономиката и енергетиката. От борда на директорите на БЕХ е освободен Георги Христозов, който поне засега остава в борда на мини "Марица-изток".

До момента Павлов бе главен енергетик и ръководител "Енергийно управление" на "Лукойл България" ЕООД. Дълги години е работил в "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ – България", в НЕК, в Държавната агенция по енергетиката и енергийни ресурси и в Комитета по енергетика. Магистър по финанси е от УНСС и инженер със специалност "Автоматика и електроника" от Техническия университет в София.

През последните няколко месеца има тежък конфликт между НЕК и трите ЕРП-дружества – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про. Те дължат стотици милиони левове на държавната компания, което създава проблем пред нормалното функциониране на енергийния отрасъл. А той не е само ключов – гръбнакът на българската икономика, а и стратегически, защото от него зависят националните интереси.

Високите сметки за ток станаха причина през зимата на миналата година десетки хиляди българи да излязат по улиците на страната. Националният протест, който започна от Варна, бързо прерасна от социален в политически и доведе до свалянето на кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов през февруари 2013 г.

Назначаването на човек от ЕРП-дружествата за заместник-министър става на фона на твърденията на вицепремиера Екатерина Захариева за възможен режим на тока. Твърдения, които бяха отречени от всички експерти от бранша като неверни. Енергийните специалисти виждат в говоренето на вицепремиера опит да се провежда политика в интерес на определени кръгове в енергийния отрасъл включително, ЕРП-дружествата. За целта се предлага и създаването на така наречения Енергиен борд, идея лансирана от НПО, ВЕИ сектора и президента Плевнелиев. Подобна институция няма аналог в световната практика.

#ЕРП #БЕХ #Антон Павлов #Лукойл България #ЧЕЗ #ЕВН #Енерго-Про

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"