Кметът на Видин остава на поста си

Кметът на Видин остава на поста си
Герго Гергов
A A+ A++ A

Видинският окръжен съд отхвърли искането на Софийска градска прокуратура кметът на Видин Герго Гергов да бъде отстранен от длъжност. Това постанови в късния следобед окръжен съдия Габриел Йончев.

В мотивите си съдът посочи, че няма доказателства и факти, които да сочат, че кметът пречи на разследването и събирането на доказателства или ще окаже натиск върху свидетели. Напротив - всички доказателства показват, че Гергов е оказал пълно съдействие на служителите на ДАНС и прокуратурата.

Освен журналисти, в препълнената зала на Темида бяха дошли и множество общински съветници от различни политически партии, за да подкрепят кмета. Решението на съда дойде след близо 5 часа след старта на делото, изпълнено с изключително емоционални изказвания, както и словесни престрелки между прокуратурата и защитата на Гергов като "хунтата от София", "селяните във Видин", "вживявания като Вишински" (прокурор на сталиновите публични процеси - б.а.) и др.

Прокурорката от Софийска градска прокуратура Лилия Симеонова настоя кметът да бъде отстранен от длъжност. Аргументите бяха, че имало реална възможност Гергов да възпрепятства доказване на обвиненията и повлияе на свидетелите, които основно са общински служители. До момента са разпитани 32 души, а при акцията на прокуратурата и ДАНС на 31 юли са иззети множество оригинални документи от общината. "Събрани са категорични данни за извършено престъпление", каза прокурор Симеонова и поясни, че вече са назначени няколко експертизи.

От своя страна, защитата на Гергов отхвърли искането за отстраняването му и посочи, че

прокуратурата няма никакви доказателства за извършените престъпления

в които е обвинен Гергов. Кметът е оказал пълно съдействие на компетентните органи, за да могат да си свършват работата, за което защитата представи и доказателства. Адвокат Цецо Иванов заяви, че обвиненията срещу кмета идват от друго място, "защото поискал обратно откраднати от общината пари".

Иванов допълни, че зад обвиненията срещу кмета стоят както криминални, така и политически интереси, с които се цели той да не може да участва за втори мандат.

"Непрекъснато се говореше в тази зала, че съм престъпник, че съм извършил престъпление. Вие, дойдохте в моя кабинет, г-жо прокурор, с абсолютна преднамереност. И затова ви казах, че ако е необходимо сложете ми белезници, снимайте се, за да докажете, че сте си свършили работата", каза Герго Гергов.

Обръщайки се към съда, кметът допълни, че той е държавник и

ще приеме решението на магистратите независимо както е то

Делото влезе за втори път в съда, след като преди седмица бе отложено заради неявяването на кмета. Тогава съдията по случая постанови Гергов да бъде доведен принудително. Това не се случи и градоначалникът дойде в сградата на Темида, придружаван единствено от двамата си адвокати. За разлика обаче отпреди 7 дни, в този четвъртък районът около Съдебната палата остана пуст, където по призив на гражданско движение "Аз обичам Видин" се очакваше да се съберат видинчани с искане кметът да бъде отстранен. Митинг в подкрепа на Гергов също нямаше, тъй като той отказа да издаде разрешение, въпреки постъпило искане за това в общината. В декларация Гергов благодари на видинчани за подкрепата, но заяви, че не трябва да се създава напрежение и видинчани да се разделят.

След акцията на СГП и ДАНС от 31 юли срещу Герго Гергов прокуратурата е повдигнала три обвинения - престъпление по служба, притежание на 15 антични монети и 152 ловни патрона, без съответно разрешително.

#Видин #кмет #отстранен #Остава #Герго Гергов #съд #Окръжен съд #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници