„Син език“ и в Шуменско, умрелите овце са 50

„Син език“ и в Шуменско, умрелите овце са 50
A A+ A++ A

Ветеринарните власти сигнализираха за разширяване на заболяването „син език“ и в общините Шумен, Смядово, Каолиново, Велики Преслав, Върбица.

До вчера броят на умрелите овце е стигнал 50. Според д-р Юлиян Йорданов, началник отдел "Здравеопазване на животните" в областната дирекция по безопасност на храните, освен в обявените досега три огнища на болестта в селата Риш, Кладенец и Бяла река, имаме съмнения за разпространение на заразата и в съседните общини.

В централната лаборатория са изпратени проби от 33 говеда, 40 кози и 83 овце. "Чакаме резултатите, защото, за да обявим огнищата, е необходим протокол и издадена заповед на изпълнителния директор“,  коментира д-р Йорданов, цитиран от Шум.бг. Той уточни, че засега умрелите преживни животни са само овце.

След издадената заповед, че страната е опасна зона от заболяването, от вчера са затворени и двата събирателни пункта за животни в шуменските села Радко Димитриево и Градище.

Според д-р Йорданов периодично се дезинфекцират помещенията в  трите засега обявени огнища, като и останалите, включително и тези, за които има само съмнение за разпространяване на болестта. 

#син език #Шуменско #овце #зараза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »