Сноудън алармира за програма за кибер война на САЩ

Сноудън алармира за програма за кибер война на САЩ
Сноудън предупреждава за нова програма, която може да предизвика кибер война. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Агенцията за национална сигурност на САЩ е разработвала програма за кибер война, която може автоматично да отговаря на интернет атака, разкри бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън.

Пред списание "Уайърд" той разказва, че компютърната програма Monster Mind е замислена да открива и блокира предполагаеми кибер атаки. След като ги засече, софтуерът автоматично отвръща, тоест извършва хакерски атаки.

Бившият сътрудник на АНС предупреждава, че подобни действия могат по невнимание да навредят на трети страни, защото кибер атаките често са насочвани през компютри, които се намират извън страната, от която идват.

"Такива атаки може да са завоалирани. Например някой може да се намира в Китай и да създаде впечатление, че атаката идва от Русия. Тогава ответният удар може да бъде нанесен, да речем, по болница в Русия? Какво ще последва", пита Сноудън и предупреждава, че програмата може неволно да предизвика война.

Освен това проектът е изключителна заплаха за личния живот, защото, за да функционира, АНС трябва да сканира всички комуникации, влизащи в САЩ.

"Казват, че за да се анализират всички тези злонамерени информационни потоци и да им се отговори, трябва да се анализира целият поток от информация, а това означава, че за да ги анализираме, трябва да прихващаме всички потоци. Това означава нарушаване на Четвъртата поправка на конституцията на САЩ. Да се прихващат частни комуникации без заповед, вероятно без основание или дори без да има подозрение за нещо нередно – за всички, през цялото време", обобщава Сноудън.

От АНС отказаха да коментират изявленията му.

Припомняме, че в началото на август той получи право три години да живее в Русия. В САЩ Едуард Сноудън е обвинен в разгласяване на секретна информация и го заплашва затвор.

#Едуард Сноудън #САЩ #ЦРУ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"