Борисов призна, че връщането на бонусите е популизъм

Борисов призна, че връщането на бонусите е популизъм
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че ходът с връщането на бонусите е популизъм, и призна, че е „стиснат“, като обясни двете понятия от по-нестандартна гледна точка.

„В България се шири популизъм относно бонусите. Ние още като посткомунистическа държава разсъждаваме, като комунисти. В случая и аз“, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред Нова телевизия по повод връщането на бонусите.

В отговор на въпрос дали признава, че е накарал подчинените си да върнат парите и това е популистко, Борисов каза:

„Да, разбира се. Защото при тези ниски заплати, които вземат, а огромната отговорност, която носят, това е популизъм“.

От опозицията обвиниха премиера, че искането му да бъдат върнати бонусите е популизъм, но досега той упорито отричаше да е така. В същото време предишните управляващи пък отказват да върнат допълнителните възнаграждения, които са получили, докато са били на власт.

„Абсолютно популистки се действа, защото един премиер или един министър, когато отиде в чужбина, има по 20 или 30 евро на ден. Това е популизъм. Всеки, който е бил в Брюксел, знае, че ако влезе да изяде една баница с едно кафе – няма да му стигнат, но това се е приело от 22 години“,каза още Борисов.

В сряда, 7 март, премиерът съобщи, че по откритата сметка за върнати бонуси са постъпили над 600 000 лв., които ще бъдат дарени за болни деца.

Борисов удържа и на обещанието си да уволнява за невърнати пари, като освободи началника на кабинета на министъра на околната среда Нона Караджова - Владимир Стратиев, който не върнал бонусите си в определения от премиера срок.

„Аз неслучайно казах, че на последното заседание на Министерския съвет, Станишев тогава вдигна пенсиите – и от първия ден ние започнахме да изплащаме високите пенсии. Ние сега ще направим и закон, който да отрегулира всички бонуси, и в същото време ще вдигнем заплатите на министър-председателя, на министрите в следващия кабинет“, каза още премиерът.

По повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че Борисов е стиснат, затова е накарал министрите и други висши управляващи да върнат бонусите, премиерът каза:

„Той се научи. Понеже първо министрите се оправдаваха с него, като не си свърши някой работата, и най-лесно е пред съсловието, за което отговаряш, да кажеш: „Ами Дянков не дава пари“. Само че и той се научи и започна: „Борисов не дава пари“.

На въпрос дали смята определението „стиснат“ за комплимент, министър-председателят потвърди и добави: „Парите на данъкоплатеца трябва да се стискат здраво и да се внимава как се харчат“.

#Министър на финансите #Дянков #Симеон Дянков #популизъм #бонуси #премиер на България #Борисов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »