Съд отхвърли референдум за кирилицата в Хърватия

Съд отхвърли референдум за кирилицата в Хърватия
A A+ A++ A

Хърватският конституционен съд отхвърли искането за референдум, чиято цел е да ограничи използването на кирилицата, съобщи Ройтерс.

Инициатори за допитването са представители на организацията на военните ветерани "За защита на хърватски Вуковар", които събраха 525 000 подписа под петицията.

По закон кирилицата е позволена в регионите на Хърватия, където сърбите са поне една трета от населението.

Ветераните искаха чрез референдума този дял да бъде вдигнат до 50 на сто.

Става въпрос за двуезичните знаци – на латиница и на кирилица – в райони, населени с голям дял етнически сърби.

Съдът постанови, че референдум за внасяне на поправки в закона за малцинствата в Хърватия би бил противоконституционен.

Битката за Вуковар през 1991 г. е ключово събитие в модерната история на Хърватия и ветераните настояваха градът да получи специален статут. След кървава обсада градът пада под контрола на сръбските бунтовници, които обявяват създаването на Република Сръбска Крайна. През 1998 г. Вуковар е върнат на Хърватия.

Според статистиката от 2011 г. сърбите са малко над една трета от жителите на Вуковар. В цялата страна делът им е около 4%.

След вълнения, при които бяха изтръгвани двуезични табели преди година, напрежението във Вуковар не е стихвало. Законът предвижда използването им в областите, където дадено малцинство съставлява една трета от населението. Такъв е случаят със сърбите във Вуковар. Но протестиращите искат да бъде направено изключение за града, който беше опустошен от сръбските сили по време на конфликта от 1991 до 1995 г. и в който отношенията между хърватите и сръбското малцинство продължават да са обтегнати.

#Хърватия #кирилица #референдум #Вуковар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници