САЩ разкритикува България заради корупцията

САЩ разкритикува България заради корупцията
Корупцията остава проблем в полицията, митниците и съдебната система на България, се посочва в годишния доклад на американския Държавен департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици, с прането на пари и други финансови престъпления.
A A+ A++ A

Корупцията остава проблем в полицията, митниците и съдебната система на България, се посочва в годишния доклад на американския Държавен департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици, с прането на пари и други финансови престъпления.

Въпреки реформите съдебната система постоянно е оценявана ниско в допитванията до общественото мнение, пише в доклада, цитиран от bTV.

Комплицираните юридически процедури и вратичките в закона водят до прекомерни закъснения, които правят трудно ефективното водене на знакови дела, свързани с организираната престъпност и корупцията, посочва документът.

Често, когато чиновник е уличен в корупция, той или е преназначен, или е подложен на натиск да напусне, вместо да бъде уволнен или съден, се казва още в частта на доклада за България.

Правителството продължава да постига резултати в борбата с наркотрафика

А законодателството активно допринася за международните разследвания, отбелязва Държавният департамент.

Географското положение на Балканите ни поставя на кръстопътя за доставки на хероин и това прави страната уязвима на международни организации за трафик на наркотици, внасящи дрога в ЕС.

Пристанищата ни продължават да са „експлоатирани“ от наркотрафиканти, които внасят кокаин от Южна Америка и хероин от Турция и Иран за Европа. А организираните престъпни групи у нас са добре финансирани и загнездени в обществото.

Като напредък в борбата с трафика на дрога се посочва решението на парламента от юни да се делегира на правителството властта да променя списъка на контролираните субстанции. Това повишава значително способността на правителството да се бори ефективно с нарастващото присъствие на дизайнерска дрога. През 2011 г. в списъка правителството добави 40 субстанции, припомня документът.

Като положителен напредък е изтъкнат и специализираният съд, в който се гледат дела, свързани с организираната престъпност, в това число и с наркотици.

Държавният департамент изразява надежда, че тази институция ще се превърне в ефективно средство за преодоляване на административните проблеми, които възпрепятстват преследването и наказването на видни наркотрафиканти.

Отбелязва се обаче липсата на ефективно законодателство за конфискация на имущество и авоари, което комплицира действията на правителството в борбата с организираната престъпност и разпространителите на наркотици.

Похвала и за успешните операции за разбиване на нарколаборатории

При акциите са конфискувани големи количества наркотици. От януари до ноември властите са затворили осем лаборатории за синтетична дрога, две от тях - големи. На 21 октомври са конфискувани и 5600 растения канабис, което се смята за една от най-големите подобни операции в Европа.

Усилията в България са помогнали за залавяне на дрога и извън страната, като например 450 килограма кокаин във Франция и 290 килограма в Гърция.

Залавянето на хероин в България бележи леко покачване в сравнение с 2010 г., но този застой се дължи на редица фактори. Сред тях е фактът, че по-малко хероин се движи из Европа като резултат от по-слабите реколти в Афганистан, от ползването на алтернативни пътища и от икономическата криза.

Значителни постижения се регистрират и в конфискуването на дрога. От януари до ноември са прибрани 129 килограма хероин, 4,6 килограма кокаин, 228 килограма амфетамини, 6506 таблетки екстази, 173 килограма марихуана, 1018 сушен канабис, 4903 килограма зелен канабис, обобщава докладът.

Наркозависимите в България са около 300 000

През 2011 г. в страната е имало 31 центъра, работещи по програма за лечение на наркозависими и с капацитет за лечение на 5310 пациенти. Посочва се обаче, че в тези заведения няма обособени звена само за тийнейджъри, които са наркозависими.

#Държавен департамент на САЩ #доклад #България #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »