Ограбиха експонати от паметника Шипка

Ограбиха експонати от паметника Шипка
Откраднаха ценни експонати от експозицията на Паметника Шипка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ценни експонати от опълченци са изчезнали мистериозно от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка.

От експозиционна витрина вътре в монумента са откраднати един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали, съобщиха във вторник от полицията. Според криминалистите кражбата е станала между 28 февруари, когато за последен път е била отваряна витрината, и 11 август, когато са установени липсите.

„Имам чувството, че едва ли някой е искал да ни направи услуга, след като през миналата седмица се разбра, че легендарният паметник, експозицията вътре и оръжейните експонати отвън могат скоро време да останат без охрана", заяви шефът на националния парк-музей „Шипка- Бузлуджа" Данчо Данчев.

Припомняме, че в официално писмо областната дирекция на МВР в Стара Загора е уведомила шефа на националния парк-музей, че паметникът на Шипка не попадал сред стратегическите обекти и от тук нататък полицията можела да го пази само срещу заплащане. Оказа се обаче, че заплатите на осмината полицаи, които сега бдят над светинята, обаче надхвърляли целия годишен бюджет на музея.

Сред разгорелите се страсти служебният културен министър Мартин Иванов увери, че двете министерства – на културата и вътрешното, ще се разберат и един от най-ярките символи на националното ни достойнство и гордост няма да остане без охрана.

#Шипка #МВР #Стара Загора #Мартин Иванов #Данчо Данчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »