„Депеш мод“ вдигна на крак Банско

„Депеш мод“ вдигна на крак Банско
Сполучливият сръбски вариант на "Депеш Мод", снимка - Галина Рулева
A A+ A++ A

Ако имате свободни дни и се чудите как да ги запълните, не се колебайте, Банско е мястото, на което можете да изпитате истински екстаз от музиката във всичките й разновидности, без чалга и хеви метъл.

Остават още три вечери от 17-ото издание на джаз феста. За поредна година той си остава истински празник за душата и най-вече – за ушите, защото репертоарът е подбран така, че да задоволи всеки вкус. За меломаните са грижат инструменталисти от най-висока класа. Досега от тях видяхме полския Куба Станкевич квартет и Аксел Цвингенбергер с Кейто Сайто – германски гуру пианист и съвсем младия му, почти гениален, колега от Япония.

Чайна Моузес, снимка - Стефан Марков

Не липсва и звездно присъствие - Чайна Моузес, дъщерята на Ди Ди Бриджуотър, премина като фурия през сцената и показа една висока класа в представянето си. Българският акцент също беше от цвета на джаза - Камелия Тодорова, Васил Петров, юбилярката Стефка Оникян, и черешката на тортата - една все по-чаровна, усмихната и гласовита Йорданка Христова.

Нейното появяване не е чак толкова странно, тъй като Данчето, както всички я наричат, е сред първите солисти на оркестър "София". А тази година се навършват 40 години от създаването му. Банско предостави сцената си, за да почете този паметен български бенд, дал изява на над 40 инструменталисти и над над 50 певци.

Йорданка Христова, снимка - Ани Петрва

Всяка фестивална вечер завършва с най-лесно смилаемия джаз, който често е на границата с поп, рок или етно. Оказа се, обаче, че именно тази музика вдигна на крак и стари, и млади. Стимулантът дойде от съседна Сърбия и се нарича Devotion. Квартетът, воден от вокалиста Андрей Благоевич, изпълнява само и единствено музиката на "Депеш Мод".

Братята сърби до такава степен са влезли под кожата на Дейвид Геън и компания, че на моменти човек наистина има усещането, че слуша оригиналът. Devotion, едва на третата вечер, успяха да изкарат на дансинга лека омърлушената публика, чиито тонус досега бе помрачен от един единствен порой. 

С два биса и десетки желаещи да вземат автограф и да се снимат завърши концерта на Devotion.

Музикантите от Devotion с част от феновете след концерта, снимка: Даниел Димитров

#Банско #фестивал #джаз #музика #Депеш Мод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »