Пороите рушат археологическите паметници в Хисаря

Пороите рушат археологическите паметници в Хисаря
Пороите нанасят щети на археологическите паметници в община Хисаря. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вследствие на проливните дъждове, археологическите паметници в община Хисаря се рушат. За това алармира  кметът Пенка Ганева. Тя уточни, че управата не може да се грижи за археологическите паметници на своя територия. "Храмът с колоните в могила "Хоризонт" и култовият комплекс Четиньова могила са в най-тежко състояние", обясни Ганева.

Вследствие на натиска на могилния насип в "Хоризонт", има свличане на камъни и обектът е пред срутване. Показваме на туристите една развалина, казва кметът.

Тежка е и ситуацията с Четиньова могила. Основната носеща конструкция е разрушена в източната си част. Крепидата на места достига пет метра, а обиколката й е над 240 метра. Тя не може да издържи тежестта на могилния насип, който заради проливните дъждове тази пролет е натежал още повече. На места водата руши и рони камъните, вследствие на което паметникът потъва. Рушенето на култовия комплекс е от години. През 2010 г., след пропадане на земните маси, тук се откъснаха големи каменни блокове.

От друга страна туристическият интерес към могилата е голям - по данни на кметството в с. Старосел, за 12 години култовият комплекс е бил посетен от над 300 000 души.

Проблеми има и с резиденцията на тракийските царе на връх Кози грамади. Мястото на дворцовата зала е обрасло с буйна растителност, храсти и дървета. Обектът се съсипва и от натиска на земните маси, натежали от поройните дъждове през пролетта. Засечено е изместване на центъра на парадния вход с около 20 градуса, унищожени са щерните за вода, системите от улеи и част от крепостната стена. В същото време мястото е трудно достъпно и не се охранява. Нямаме приходи от туристи, за да назначим пазач, обясни кметът на Хисаря.

Решението, според нея, е държавата да не издава разрешителни за археологически разкопки и разкриване на паметници на културата, за които не е в състояние да полага грижи.

#Хисаря #Четиньова могила #Пенка Ганева #Старосел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"