Русия в СТО след 18 години чакане

Русия в СТО след 18 години чакане
Директорът на СТО Паскал Лами (вляво) с руския президент Медведев на форума на Г-20 в Кан, ноември 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Специалната работна група на Световната търговска организация одобри окончателно присъединяването на Русия след 18 години на тежки преговори, съобщиха от СТО.

Присъединяването на Русия е залегнало в документ от 700 страници, след като късно в сряда падна последното вето от страна – членка на организацията – Грузия.

Преговорите за членство на Русия в СТО бяха блокирани заради граничен спор между Русия и Грузия, който беше уреден вчера със споразумение между двете страни в Женева.

„Пътуването беше дълго, но днес Русия направи голяма крачка към целта си – членство в СТО“, заяви генералният директор на организацията Паскал Лами, цитиран в комюникето на СТО.

„Русия приема серия от права и задължения, които са основата на една открита, прозрачна и недискриминационна международна търговска система“, добави той.

Така последната голяма световна икономика, която не е част от СТО, се очаква да финализира присъединяването си на среща на министрите на страните членки още през декември 2011 г.

СТО е международна организация, създадена на 1 януари 1995 година с цел да координира либерализацията на международната търговия като продължител на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

Русия се опитва да се присъедини към Световната търговска организация (първоначално ГАТТ) от 1993 г., но членството й беше блокирано от ветото на страни, които вече са в организацията.

Тя изглади спорните си въпроси със САЩ през 2010 г. и с ЕС през 2011 г., но Грузия продължаваше да блокира членството й преди всичко заради обтегнатите политически отношения след кратката война между двете страни от август 2008 г., последвана от подпомогнатото от Русия отцепване на две грузински провиниции – Южна Осетия и Абхазия.

Русия със своя годишен БВП от 1.9 трилиона долара ще бъде най-голямата новоприсъединена икономика в 153-членната СТО след присъединяването на Китай през 2000 г.

#Паскал Лами #Русия #СТО #Световната търговска организация #Грузия #Абхазия #Южна Осетия #войната между Русия и Грузия през 2008 #ЕС #САЩ #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"