Румен Овчаров: Корпоративно-олигархично задкулисие ни управляваше

Румен Овчаров: Корпоративно-олигархично задкулисие ни управляваше
A A+ A++ A

Корпоративно-олигархичното задкулисие управляваше на практика България през времето, в което трябваше да управлява правителство с мандата на БСП - така характеризира участието на социалистическата партия във властта през изминалата една година доскорошният депутат Румен Овчаров.

БСП на практика е била трета политическа сила, каза той пред Нова телевизия и се обоснова: от "правителство на националното спасение", както е било обявено в началото, правителството на Пламен Орешарски формално се е превърнало в двойна коалиция между БСП и ДПС, а на практика е било правителство на тройна коалиция, в която БСП е била третата по важност политическа сила.

Изявени по думите на Румен Овчаров са били и външнополитическите зависимости на страната. Подписването на споразумението с „Уестингхаус“ за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е такъв пример. "Когато се намесват определени външни фактори, в България правилата и законите престават да действат“, обобщи бившият енергиен министър.

"Тъжната истина е, че освен корпоративно-олигархично задкулисие има и геополитическо. То също дърпа доста конци. Ясно е от подписания в последната минута договор с "Уестингхаус". Това ни говори, че когато се намесват определени външни фактори в България, правилата и законите също престават да действат", посочи Овчаров.

"Когато в такъв огромен инвестиционен проект не чуеш нищо за вътрешна норма за възвръщаемост, нетна начална стойност, осреднена цена за целия проект и други такива икономически параметри, а само как е най-добрия, хубав или безопасен, което не може да бъде количествено доказано, става ясно, че този проект се реализира не защото е икономически доказан, а защото се реализира по политически съображения", обясни социалистът.

Същият по думите му е случаят с проекта "Южен поток". Фактът, че всичко се прави в последния момент, поражда съмнения.

"Винаги съм смятал, че "Южен поток" е много изгоден за България, но въпросът е какво печелим икономически, а не само геостратегически. Моята критика към министерството на икономиката и енергетиката е, че този консорциум, който ще строи българската отсечка на тръбата беше избран крайно непрозрачно. И този консорциум в играта го вкара Бойко Борисов – Делян Пеевски и Цветан Василев са му били фаворити за този проект, а тъжната истина е, че правителството Орешарски с мандат на БСП не направи нищо, за да промени нещата", каза Овчаров.

За ситуацията в левицата след смяната на лидера и за целите, които си поставя БСП за вота на 5 октомври, той каза:

"Провалът на БСП дойде окончателно, след като Сергей Станишев поиска да довърши мандата на Пламен Орешарски, като застане начело на предишното правителство. Не мисля, че следващият мандат БСП може да си мечтае да управлява".

Програма максимум пред БСП според него е да стане незаобиколим управленски фактор, т.е. без БСП да не може да се състави правителство.

Социалистите трябва да имат мандати в рамките на 70-80 в следващия парламент, тъй като ако са по-малко,  ситуацията за партията ще бъде изключителна тежка. По малко от 50 мандата ще ни оставят без глас в парламента, описа той песимистичния възможен изход от вота.

"БСП е уникална партия, в която след време старите предатели се превръщат в нови лица. Не мисля, че сега е такъв случай. Ние все пак сме търпеливи хора", коментира Овчаров промяната на лидерския пост в левицата.

Според него промяната в БСП трябва да се осъществи в две посоки – към истината за това, което се е случило, и отговорността за това кой е позволил това да се случи. 

#БСП #Уестингхаус #ДПС #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"