Приключи гласуването в Турция, фаворит е Ердоган

Приключи гласуването в Турция, фаворит е Ердоган
Приключи гласуването в Турция. Турците гласуваха за първи път за президент на преки избори. Очаква се премиерът Реджеп Тайип Ердоган да спечели. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Приключи гласуването в Турция. Турците гласуваха за първи път за президент на преки избори. Очаква се премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 11 години, да постигне убедителна победа.

Избирателните секции в страната затвориха врати в 17 ч. местно време и преброяването на гласовете трябва да започне незабавно. Очаква се резултатите да бъдат обявени още в неделя вечерта.

“Нашият народ ще вземе важно решение за турската демокрация", заяви Ердоган, след като гласува в Истанбул със съпругата си Емине и двете си дъщери и двамата си сина.
Неговите опоненти го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк, който установи стриктно разделение между религията и политиката, когато създаде новата държава върху руините на Османската империя.
Бъдещето на настоящия президент Гюл, съосновател на ПСР, който изглежда се дистанцира от Ердоган, е неясно. Мнозина смятат, че външният министър Ахмет Давутоглу може да бъде избран за премиер.

#Турция #вечерта #Реджеп Тайип Ердоган #Ахмет Давутоглу #Гюл #Мустафа Кемал Ататюрк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници