Ердоган - без съмнение фаворит

Ердоган - без съмнение фаворит
A A+ A++ A

Социолози и политолози сочат като най-вероятен победител в първите преки президентски избори в Турция сегашния министър-председател, ислямо-консервативния Реджеп Тайип Ердоган.

Според резултатите на редица анкети възможно е министър-председателят, при управлението на който стандартът на живот в страната се подобри значително, да спечели още на първия тур в неделя, като събере повече от необходимите 50 процента плюс един.

В речта си след обявяването на кандидатурата си Ердоган говори за намерението си да създаде "нова Турция..., където само народът ще решава". Турският премиер никога не е криел, че иска да замени съществуващата парламентарна система с полупрезидентска, за да запази контрола си върху изпълнителната власт.

Харизматична личност със скромен произход Реджеп Тайип Ердоган продължава да въплъщава надеждите на дълбоко религиозните избиратели, които по мнението на наблюдателите се интересуват повече от мюсюлманските предписания, отколкото от демокрацията, синоним на безпорядък.

"Ердоган остана глух към исканията за повече свободи от част от населението, изглежда, че така ще бъде и след избирането му за президент и това може да задълбочи разцеплението в обществото", коментира Дениз Зейрек от турския вестник "Хюриет".

Кандидатът, който спечели всички избори в Турция от 2002 г., умее да играе с религиозните чувства. Започнатата на 8 юли от Израел офанзива срещу ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа се оказа неочаквана печалба за ревностния защитник на палестинската кауза по време на предизборната му кампания.

"Израел извършва геноцид срещу невинни цивилни", възмути се Ердоган и сравни методите на страната с тези на Хитлер, забивайки нов пирон в израелско-турските отношения, които значително се влошиха в последните години. Равносметката от външната политика на ПСР, която той ръководи, е смесена в момент, когато съседни на Турция страни са обхванати от конфликти.

През цялото си управление чрез серия от реформи неговата формация изпрати в казармите й светската армия, която в миналото беше влиятелна в политически план, и позволи на страната да се върне към икономическия растеж за голяма радост на народните класи. Но отмъстителния характер на премиера изостри социалните и културни различия между консервативните традиционалисти и прозападните поддръжници на светското начало.

"Сблъсъкът между привържениците и опонентите на Ердоган е не толкова сблъсък между религиозните и светски настроените, колкото сблъсък между старата и новата буржоазия, които си оспорват властта, и между европеизираното население и населението, придържащо се към традициите", коментира неотдавна писателката Кениз Мурад.

Бъдещето на настоящия президент Абдула Гюл,умерена фигура, е неясно. Мнозина в ПСР, на която той е един от основателите, го виждат начело на правителството.

Ердоган обещава, че няма само да седи в резиденцията, а ще бъде "активен, деен президент", който ще участва заедно с правителството в разрешаването на всеки един проблем на страната. В момента в Турция, която е парламентарна република, функциите на държавния глава са силно ограничени. Но Ердоган категорично заяви, че ще промени президентската институция, като възнамерява да въведе полупрезидентско управление.

Успехът на Ердоган през последните години се дължи на редица фактори, сред които растежът на икономиката.Под управлението на правителство на АКП турската икономика отбелязва растеж средно с по пет процента годишно. Турция, чиято икономика по време на икономическата криза през 2001 г. се сви с 5.7%, още през 2003 г., когато Ердоган за първи път зае премиерското кресло, отбеляза икономически растеж от 5.3 на сто.

През 2013 г. растежът на икономиката бе 4 процента. През последните 12 години доходът на глава от населението се утрои.Инфлацията и безработицата също намаляха в периода 2003-2013 г.


#Реджеп Тайип Ердоган #Турция #избори #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници