Не достига водата за пиене в Мизия

Не достига водата за пиене в Мизия
A A+ A++ A

Над метър е все още водата в най-ниските части на Мизия. В същото време не достига чиста вода за пиене в затлачения от тиня град.

Седмица след унищожителния порой с мощни помпи продължава отводняването с мощни помпи с голям дебит, каза старши-комисар Васил Василев, ръководител на кризисния щаб в Мизия. С по-малки помпи се работи за отводняване на дворове и домове. Вече е изтеглена водата от училищата и детската градина в наводнения квартал.

Старши комисар Василев призова за доброволческа помощ при почистването на дворовете и постройките. Навсякъде има едри и по-малки боклуци, които са били влачени от приливната вълна.

Много от пострадалите са възрастни и самотни хора, които няма да успеят сами да се справят с тежката задача.

В бедстващия град няма питейна вода, алармираха от там. Храната е от консерви и полевата кухня на военните. Все още е остра нуждата от лопати, ръчни колички, гумени ботуши и ръкавици, защото мащабното почистване на рухналите постройки, удавените животни, унищоженото имущество, мухлясалите сгради и тинята тепърва предстои.

20 000 литра бутилирана вода "Хисар" дари преди дни бизнесменът от Пловдив Димитър Консулов за пострадалите в района. Организирани бяха пунктове за раздаване на бутилките в целия район - Бяла Слатина, Буковец, Комарево, Бъркачево, Попица, Търнава, Бърдарски геран и Галиче.

В Мизия има над 30 доброволци, които помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, каза Васил Гурев от БЧК, който организира доброволческите групи. За да се ограничи достъпа на измамници и мародери до домовете, за доброволците са предвидени ленти за ръката.

От БЧК призоваха желаещите да помогнат с разчистването, да следят съобщенията за ситуацията в Мизия, защото голям брой доброволци са нужни за пълното отводняване. Те трябва да имат подходящи за работа в трудни условия облекло, гумени ботуши и здрави латексови ръкавици. Сформиран е Център на доброволеца, който да организира желаещите да помагат.

В село Крушовица, където от река Скът бяха наводнени близо 140 къщи, хората имат нужда от перилни и почистващи препарати, каза пред "Фокус" Илия Илиевски, кмет на населеното място. Той посочи, че в селото не е останала зеленчукова градина в дворовете - всичко е наводнено, калта е затрупала градините.

„Това съсипва хората ни, селянинът цяло лято се грижи за градинската си и на нея разчита да подготви зимнината си”, обясни Илиевски.

В първите дни на наводнението в Крушовица е имало организирана от БЧК топла кухня, раздаван е безплатно хляб, продължава да се раздава минерална вода. В момента най-голяма нужда има от консерви в Крушовица.

„Призовавам дарителите да изпратят на пострадалите хора в Крушовица консерви - от това имат най-вече нужда хората в селото”, обясни Илиевски.

#Мизия #вода #питейна #БЧК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници