Наши фирми ще заобикалят ембаргото през Сърбия

Наши фирми ще заобикалят ембаргото през Сърбия
A A+ A++ A

Износът на български плодове и зеленчуци за Русия ще тръгне през Сърбия, прогнозираха икономисти след контрасанкциите, наложени от Москва за стоките от ЕС.

Белград има спогодба с Русия за износ на храни само с 1% мито и това е допълнителен плюс. За целта нашите бизнесмени трябва да направят фирми в Сърбия с минимум 50% местно участие, какъвто е законът. Другият начин е съседите да купуват българска селскостопанска продукция и да я препродават.

Очаква се хиляди фирми от ЕС да създадат подразделения в Сърбия или в Турция. По този начин санкциите не се заобикалят пряко и няма основание да се смята, че се нарушават разпоредбите.

Ще има обаче допълнителни разходи, тъй като става въпрос за плодове и зеленчуци. Времето от събирането от полето до доставянето е изключително важно.

Износът на България за Русия не е голям, той възлиза на 16-17 млн. евро годишно, изчисляват от Българо-руската търговска камара. Максималният размер на загубите от износа на Европейския съюз за Русия обаче може да достигне 12 млрд. евро, а най-потърпевши са холандските зеленчукопроизводители, чиято стока вече започна да се търгува на неколкократно по-ниски цени.


#износ #контрасанкции #Русия #Москва #Белград #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници