Първи преки избори за президент в Турция

Първи преки избори за президент в Турция
A A+ A++ A

В Турция ще се състоят първите преки президентски избори в историята на страната. Право на глас имат 52, 9 милиона души.

В цялата история на Турската република от 1923 година насам президентът е избиран от парламента на страната.

В цяла Турция ще бъдат отворени 165 000 избирателни секции.

За поста ще се състезават настоящият премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Таийп Ердоган, единният кандидат от опозиционните Народно-републиканска партия и Партия на националното действие Екмеледин Ихсаноглу, който получи подкрепата на още три партии - Демократическата лява партия, Независимата партия на Турция и Демократическата партия, и кандидата на Прокюрдската народно-демократическа партия Селахатин Демирташ

По предварителни прогнози се очаква на изборите да победи действащият в момента премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) вече ръководят страната повече от десет години. Влизайки в президентството, той ще може да продължи да управлява още два допълнителни мандата от пет години.

Социологическите изследвания предричат за Ердоган 51 и 55% от гласовете на избирателите на 10 и 24 август. В края на кампанията единствената неизвестна бе дали 60-годишният премиер ще бъде победител още на първия тур или ще е необходим и втори.

Ако спечели тези избори, Ердоган ще запази рекорда по политическо дълголетие след Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременна и светска Турция.

#Турция #избори #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници