Обама: прецизните удари в Ирак ще продължат

Обама: прецизните удари в Ирак ще продължат
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама е склонен да обмисли по-големи военни удари в Ирак, за да отблъсне ислямските екстремисти. В обширно интервю за "Ню Йорк таймс" той подчерта, че иракските лидери трябва да намерят начин да работят заедно.

В четвъртък Обама разреши на американските военни да нанесат прецизни удари по бойци на "Ислямската държава" в Северен Ирак, целта по думите му е да се предотврати евентуален "геноцид" срещу малките религиозни общности и да се защитят американските служители, работещи в Ирак.

В интервюто си президентът казва, че САЩ може да направят повече, за да помогнат на иракските власти да отблъснат бунтовниците, които се борят за своя държава. "Няма да им позволим да създадат някакъв халифат в Сирия и Ирак", категоричен е Обама.

Американският президент изразява съжаление, че не е направил повече, за да помогне за възстановяването на Либия след свалянето на Кадафи. Той изразява песимизъм за перспективите на близкоизточния мирен процес.

Русия може да нахлуе в Украйна по всяко време и ако това се случи, възстановяването на функционални отношения с Русия до края на мандата ми ще бъде много по-трудно, казва още Обама.

#Ирак #САЩ #Барак Обама #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници