Цените на яйцата – ни надолу, ни нагоре

Цените на яйцата – ни надолу, ни нагоре
Министър Мирослав Найденов разследва причините за рекордното поскъпване на яйцата от началото на седмицата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Производителите на яйца обещали да задържат цените на яйцата, но няма да ги намалят, стана ясно след срещата на министъра на земеделието Мирослав Найденов с представители на търговските вериги.

„Голяма част от веригите са получили обаждане от техните доставчици, производители на яйца, че ще задържат цените. Няма обаждания, че ги намаляват. Обещаха не само да ги задържат, а и да ги намалят“, каза земеделският министър, цитиран от „Фокус“.

По време на разговорите си с Найденов във вторник производителите на яйца се опитали да го убедят, че надценката на търговците е 10-12 стотинки, а тя се оказала 10%, или не повече от 2-4 стотинки.

Мирослав Найденов обеща да проведе нова среща с производителите, които са началното звено по веригата до потребителите.

„Ще видя дали няма опит за задържане на определени количества яйца, за да се предизвика дефицит, който да доведе до поскъпване“, обясни министърът.

Той допълни още, че има уговорен разговор със земеделския министър на Полша - най-големия производител в ЕС, за да провери възможността за по-голям внос, който да регулира цените на яйцата надолу.

Агенцията по безопасност на храните следи стриктно за нерегламентирана търговия с яйца от западни съседи на България. Ще се засили контролът по отношение на уличната търговия, за да не се прави опит да се предлагат яйца на по-ниски цени, увери министър Мирослав Найденов.

Дискусията за цените на яйцата започна в началото на седмицата, след като в неделя Държавната комисия по стоковите борси и тържищата оповести, че цената на яйцата е белязала рекорден ръст в много кратък срок.

#яйца #цени #Мирослав Найденов #министър #Полша #внос #поскъпване #производители #търговски вериги #търговци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"