Румъния категорична – 2015 г. в еврозоната

Румъния категорична – 2015 г. в еврозоната
По време на посещението си в Берлин румънският президент Траян Бъсеску (ляво) се срещна с германския си колега Кристиян Улф (дясно). Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния твърдо възнамерява да стане членка на еврозоната през 2015 г. въпреки дълговата криза.

Това заяви румънският президент Траян Бъсеску в интервю за германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ от четвъртък.

Според Бъсеску тази цел изглежда съвсем „реалистична“ и „стимулираща“.

„Предприети са всички необходими мерки Румъния да бъда подготвена за членство в еврозоната“, коментира той, като добави, че държавата планира изготвянето на балансиран бюджет за 2013 г.

По думите му мерките, които се осъществяват през последните годиниq са насочени към това Румъния да стане конкурентоспособна.

„Въпреки че хората не са щастливи с предприетите икономии, те са наясно, че от тях има нужда и че нещата трябва да бъдат направени по този начин“, подчерта той.

„Ние не трябва да задлъжняваме за сметка на бъдещите поколения и с цената на прахосване на всичките ни ресурси“, добави Бъсеску.

Той посочи, че властите са намалили доходите на държавните служители с 25%, а в държавния сектор са били съкратени около 185 000 работни места.

Бъсеску подчерта, че на страната предстои тежък път за реализация на плановете за влизане в Шенген и еврозоната.

Преди това Румъния ще трябва да реорганизира енергийния сектор, да извърши модернизация на инфраструктурата, на системата на здравеопазване и образование, а също и да активизира борбата с корупцията, в което вече е постигнала определени успехи, каза още той, цитиран от БТА.

Миналата година дефицитът в държавния бюджет на Румъния е бил 6.5% от БВП, припомни държавният глава. Тази година се очаква ниво от 4.4%, а според плана за следващата година през 2012 г. дефицитът трябва да бъде 1.9%, каза още той.

#Румъния #еврозоната #еврозона #Траян Бъсеску #Германия #Берлин #Франкфуртер алгемайне цайтунг #икономии #Шенген #дефицит #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »