Погребение на боен кон на Перперикон от 14 век

Погребение на боен кон на Перперикон от 14 век
Перперикон Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Погребение на боен кон в близост до мюсюлмански мавзолей от края на XIV век бе открито в Перперикон, съобщи ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров в интервю за „Дарик“.

Находката е от периода след 1361 година и е уникална, защото до този момент не е известно такова погребение да е описано в османската археология. Професор Николай Овчаров обясни, че според него бойният кон е бил погребан след 1360-1361 година, след превземането на Перперикон от османското нашествие.

„Преди две години разкрихме едно кръгло съоръжение с диаметър 8 метра, в което беше погребан мъж по мюсюлмански обичай в посока Север-Юг. Това ни накара да мислим, че това е мавзолеят на виден османски военачалник, участвал в завоеванието на Перперикон. Вчера обаче излезе една пристройка към това кръгово съоръжение, където също тържествено беше погребан и бойният кон на този османски генерал", разкри проф. Овчаров.

Археологът обясни, че това е уникално погребение на кон, защото сред номадите съществува тази практика, включително и прабългарите през VII и VIII век имат такива погребения. Но през този период на развитието на Османската държава не е откривано подобно съоръжение. Всъщност това е най-ранният мавзолей или тюрбе, както го наричат турците.

До скелета на коня е намерена керамика, монета, пръстен и военни сечива.

#Перперикон #Николай Овчаров #Овчаров #разкопки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »