Близо 3 пъти повече цивилни, отколкото военни, убити в Сирия за година

Близо 3 пъти повече цивилни, отколкото военни, убити в Сирия за година
Сирийският президент Башар Асад получава подкрепата на общности, които се страхуват от репресии след свалянето му. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

8500 са жертвите на конфликта в Сирия, който избухна преди година, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон.

Само преди две седмици тя обяви, че загиналите са 7600 души. По данни на правозащитниците в новия списък с жертви влизат почти 6200 цивилни лица и над 2200 военнослужещи, включително над 400 дезертьори, които са се сражавали срещу правителствените войски, предава РИА „Новости“.

В средата на март 2011 г. в сирийския град Дераа избухнаха антиправителствени протести с искане за оставката на президента Башар Асад.

Протестите, организирани предимно от сирийци сунити, скоро се разпространиха в цялата страна, но бяха подложени на жестоки репресии от страна на режима.

Президентът Башар Асад получи подкрепата на алевитите, християните и някои други общности в Сирия, които се страхуват, че неговото сваляне от власт ще доведе до жестоки гонения срещу тях.

През последните два месеца насилието ескалира. Центърът на съпротивата - сунитските квартали на град Хомс, бяха превзети преди дни от елитната четвърта дивизия на Махер Асад, брат на президента.

#Сирия #Башар Асад #Сирийската обсерватория за правата на човека #цивилни #военнослужещи #дезертьори #Дераа #Хомс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"