САЩ нанесе първи въздушен удар на джихадистите в Ирак

САЩ нанесе първи въздушен удар на джихадистите в Ирак
Бойци от групата „Ислямска държава” в Ирак. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Военната авиация на САЩ нанесе първия удар по настъпващите ислямисти в Северен Ирак. Пентагонът съобщи, че ударът е нанесен часове след началото на операцията за спускане на хуманитарна помощ от въздуха.

Два бомбардировача F/А-18 са пуснали 250-килограмови бомби по мобилна артилерия на групата „Ислямска държава” в Ирак. С артилерията са били обстрелвани кюрдските сили в Арбил, Иракски Кюрдистан. В близост е имало и американски граждани, които са били в опасност.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама одобри нанасянето на прецизни въздушни удари срещу действащите в Северен Ирак, част от Сирия и Ливан ултрарадикални сунитски бунтовници от "Ислямска държава", предаде АФП.

Причината за решението е да се предотврати възможен геноцид. В същото време Обама отхвърли възможността сухопътни войски на САЩ да се връщат в Ирак.

"Ние можем да действаме внимателно и отговорно, за да предотвратим потенциален акт на геноцид. Затова разреших планирани въздушни удари, ако е нужно да се помогне на иракските сили в борбата им за скъсване на обсадата и защита на цивилните, блокирани там”, каза Обама, визирайки ситуацията с йезидите в Ирак.

#САЩ #Ирак #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници