И главният прокурор „за” промяна в НК за неизбежната самоотбрана

И главният прокурор „за” промяна в НК за неизбежната самоотбрана
Според Велчев чл. 12 от НК в сегашната му редакция е ясен за практикуващите юристи, ясен за теоретиците, но не е ясен за гражданите. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Главният прокурор на България Борис Велчев подкрепи тезата, че е нужна промяна в Наказателния кодекс (НК), свързана с убийствата при неизбежна отбрана.

По думите на обвинител номер едно е добре в кодекса да бъдат по-ясно разписани правата на гражданите да се защитават при нападение, предаде Дарик.

Въпросът за подобна промяна беше повдигнат отново след убийството в Студентски град, за което беше обвинен Илко Радев от Добрич.

С уговорката, че все още няма конкретни предложения за промени в НК, свързани с убийствата при неизбежна отбрана, главният прокурор коментира, че е добре да има подобна поправка.

„Хубаво е това да стане, защото уредбата на неизбежната отбрана е една от малкото разпоредби на Наказателния кодекс, член 12, която е насочена към гражданите, не толкова към съда. Тя трябва по много понятен, простичък и житейски разбираем начин да им обясни как имат право да се защитават, до каква степен имат право да увреждат нападателя“, обясни Велчев.

По думите му чл. 12 в сегашната му редакция е ясен за практикуващите юристи, ясен за теоретиците, но не е ясен за гражданите.

„Затова ми се иска да се промени и да се върнем към неудачно изпълнена процедура навремето – да се очертаят онези казуистични хипотези, онези конкретни случи, в които гражданите могат да се защитават с произволна интензивност, без да се притесняват, че някой ще ги съди за превишаване пределите на неизбежната отбрана“, посочи главният прокурор.

Борис Велчев припомни, че това е направено преди години, но Конституционният съд е отменил текстовете в НК заради слабости в тях. Затова ако тези разпоредби се пренапишат, би могла да се създаде по-ясна уредба на този проблем, смята той.

За споразумението, което се планира да отпадне като вариант при причинена смърт на пътя, главният прокурор подчерта, че споразумението само по себе си е полезен вариант, който облекчава съдебния процес, но не и в случая.

„Не бива това да се изроди в разбирането, че статутът на споразумението е полезен само защото помага на правоприлагащите органи. Ако ме питате за личната ми позиция редно ли е да отпадне споразумението в този случай, да, редно е. Защото това е въпрос на политика“, подчерта Велчев.

„Мисля, че в момента цялото българско общество е изправено пред много сериозно недоверие към споразумението в този случай. Дали това ще доведе до сериозни практически подобрения, предстои да видим“, добави главният прокурор.

#България #главен прокурор #Борис Велчев #Наказателния кодекс #НК #отбрана #Илко Радев #Добрич #Студентски град #убийство #Конституционният съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »