Сградата на КГБ в Рига става музей

Сградата на КГБ в Рига става музей
Едно от най-страховитите места в Латвия от времето на Съветския сюз - бившата централа на политическата полиция КГБ, започна да посреща посетители. Снимка: whata.org
A A+ A++ A

Едно от най-страховитите места в Латвия от времето на Съветския съюз - бившата централа на политическата полиция КГБ, започна да посреща посетители и отбеляза това с изложение, което разкрива мрачните й тайни, предаде Ройтерс.

Изложбата в Рига отвори врати точно когато Латвия, Литва и Естония - три бивши съветски републики, споделиха страха си от възраждането на империализма в Русия, управлявана днес от бивш офицер на КГБ, Владимир Путин, отбелязва агенцията.

„Повечето изпадат в шок", разказва за посетителите Ая Абенс, гид на експозицията, разположена по етажите на внушителната сграда в стил „ар нуво". Построена през 1912 г., тя е превърната в местен щаб на КГБ, когато Съветският съюз нахлува през 40-те години в балтийските страни.

Посетителите виждат край входа дървена кутия, останала от комунистическата епоха: хората пускали там молби, за да научат съдбата на арестувани роднини - но и доноси срещу свои съседи или колеги.

Няколко етажа по-нагоре атмосферата е съвсем различна. Прясно боядисаните коридори греят с ослепителна белота, арт инсталации приканват за размисъл върху тоталитаризма и неговите престъпления.

Засилва се натискът сградата да стане постоянен музей, при все че в Латвия вече има голям музей на окупацията, представящ главно престъпленията на съветския режим.

#КГБ #Рига #роднини #Латвия #Съветския съюз #Владимир Путин #сградата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"