Бразилия ще изхранва Русия след контрасанкциите

Бразилия ще изхранва Русия след контрасанкциите
Русия преговаря за рекорден внос от Бразилия след наложените контрасанкции. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руското правителство се срещна с представители на посолствата от страните от Латинска Америка. То е обсъдило с тях възможността за допълнителни доставки на хранителни продукти, след като страната спря вноса на храни от западните държави, като България като член на ЕС също попадна в "черния списък". Официалният мотив на Москва е за нарушаване на нормите, но същинската причина е да се даде отговор на санкциите на Запада заради напрежението в Украйна.

В момента се издават набързо разрешителни за внос на производители от страни като Бразилия. Само за броени дни след налагането на санкциите Руската федерална служба по ветеринарeн и фитосанитарeн надзор е допуснала на руския пазар 89 доставчици на продукти от животински произход от Бразилия. Разрешение за още два се очаква в близко време.

Решението е наречено "рекордно" за експорта на Бразилия в Русия. Русия вече е главно направление за бразилския износ на телешко и свинско месо. През 2013 г. Бразилия е продала в Русия 303 хил. тона телешко за 1,2 млрд. долара и 134 хил. тона свинско месо за 412 млн. долара. За цялата 2013 година бразилския износ за Русия на селскостопанска продукция е бил на стойност 2,7 млрд. долара.

Припомняме, че в четвъртък руският президент Владимир Путин подписа указ, с които забранява или ограничава вносът на селскостопанска продукция, суровини и продоволствени продукти от всички държави, които наложиха санкции на Русия. Това се казва в прессъобщение на Кремъл.

Вносът се забранява за една година от САЩ, членките на Евросъюза, Австралия, Канада и Норвегия.

#Русия #Бразилия #ЕС #България #контрасанкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници