Калин Врачански става Моцарт в нова пиеса

Калин Врачански става Моцарт в нова пиеса
Врачански ще се превъплъти в ролята на Моцарт, на фестивала в Правец.
A A+ A++ A

Разбивачът на женски сърца Калин Врачански ще се превъплъти в ролята на гениалния композитор Моцарт в новата постановка на Бина Харалампиева "Моцарт и Салиери". Неговият завистник Салиери ще бъде изигран от друг роден секссимвол - Асен Блатечки.

Освен театрално, представлението е и музикално – историята за двамата композитори ще върви на фона на откъси от операта на Римски-Корсаков „Моцарт и Салиери”. Руснакът я пише, вдъхновен от малката едноименна трагедия, излязла изпод перото на Пушкин през 1830 г. Тогава Александър Сергеевич разпространява недоказаната идея, че от завист италианецът е отровил гениалния австриец.

Премиерата на „Моцарт и Салиери” е на 15 август в Правец на фестивала „Моцартови празници”. Тази година е десетото им издание и спектакълът с актьорите от сериала „Стъклен дом” е създаден специално за него.

Откриването на музикалните празници е на 13 август с постановката на Държавна опера-Русе „Дон Жуан” от Моцарт. Сред изпълнителите на сцента ще излязат Валдис Янсонс (Латвия), Пламен Бейков, Вера Гиргинова, Николай Моцов, Йоана Железчева, Деян Вачков, Пламен Димитров, Илина Михайлова. Диригент ще е Мартин Пантелеев.

До 17 август жителите и гостите на Правец ще се забавляват и с балетен триптих по музика на Рихард Щраус, с мюзикъла „Джекил” и с изпълнения на участниците в майсторския клас на италианската примадона Бруна Балиони.

Краят на Моцартовите тържества ще е на 17 август с гала концерта „Класика, рок и танц” на площада пред кметството. В него ще участва съзвездие от оперни изпълнители, хора, балета и оркестъра на Държавна опера Русе, рок група „Кикимора” и Николо Коцев.

#Калин Врачански #Правец #Асен Блатечки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"