Два африкански града под карантина заради ебола

Два африкански града под карантина заради ебола
Епидемията от ебола се разраства в Африка. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Поради избухването на високозаразния вирус ебола, два града в източната част на Сиера Леоне – Кайлахун и Кенема, са поставени под карантина.

"В момента медицински работници, с подкрепата на полицията и армията, вземат мерки, за да се осигури достъп до всички хора, заразени с вируса и за които няма информация в Министерството на здравеопазването на страната", заяви правителственият говорител Абдула Байраттая. "Всичко се прави с цел да не се създава паника и да се позволи на медиците да изпълняват своите задачи безпроблемно. Карантината ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо - от 60 до 90 дни ", каза той.

Байратая каза също, че са предприети мерки за осигуряване на продоволствието на населението в градовете, поставени под карантина. В допълнение, с цел предотвратяване на разпространението на опасния вирус, с решение на правителството се затварят съществуващите в страната нощни клубове, кина и видео салони.

Според Министерството на здравеопазването, епидемията е обхванала 11 от 12-те области на Сиера Леоне. Миналата седмица бе въведено извънредно положение в страната във връзка с разпространението на вируса ебола, а президентът Ърнест Корома отмени пътуването си до САЩ.

Епидемията от ебола все повече се разпростира в Западна Африка. В Бенин е хоспитализиран болен с подозрения, че е заразен със смъртоносния вирус. Властите са изпратили кръвните му проби в Сенегал.

В сряда либерийските власти обявиха извънредно положение за срок от 90 дни заради избухването на ебола.

Междувременно, у нас близо 150 бежанци от Африка са пристигнали в България за първите шест месеца на годината. Сред тях има и хора от страни, в които в момента гори огнището на опасния вирус. Официално за последния месец от огнищата с ебола са пристигнали трима души - двама от Либерия и един от Нигерия.

Никой не може да каже обаче каква част от бежанците идват от страните с огнища на ебола. Причината е, че част от тях лъжат за произхода си. 

Според Световната здравна организация, броят на жертвите на епидемията от треската в Западна Африка е надхвърлил 930 души. Повече от 1700 души са се заразили от ебола, срещу която все още не съществува ваксина.

#ебола #Африка #вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници