Официално: Сноудън остава в Русия за три години

Официално: Сноудън остава в Русия за три години
Сноудън получи политическо убежище за 3 години в Русия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

След като поиска временно политическо убежище в Русия, бившия агент на ЦРУ бе одобрен да остане за три години в славянската страна. 

"Искането беше прието и в резултат на това Едуард Сноудън получи 3-годишно разрешително за пребиваване, считано от 1 август, което му позволява да се придвижва свободно и да пътува в чужбина", съобщи адвокатът му Анатолий Кучерена пред журналисти.

Според защитника му бившият сътрудник на американското разузнаване води скромен начин на живот и учи руски език. Всички решения за пътуване в страната Сноудън вземал сам.

Официално искане за екстрадиция на Сноудън от САЩ няма. "Такова искане, което щеше да отговаря на всички международни норми, няма", каза Кучерена.

Адвокатът обеща, че при най-малка възможност клиентът му ще даде пресконференция.

Припомняме, че 30-годишният Сноудън избяга в Русия през юни на 2013 г. Повече от месец той прекара в транзитната зона на московското летище „Шереметиево“. На 1 август 2013 г. получи временно убежище от Русия, даващо му право да живее и работи в страната.

В САЩ Сноудън е обвиняван за нарушаване на два пункта на закона за шпионажа и по всеки от тях той може да бъде осъден на 10 години затвор.

#Едуард Сноудън #Русия #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"