Три нови антични зида откриха на „Лъвов мост”

Три нови антични зида откриха на „Лъвов мост”
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три нови антични зида са били открити в четвъртък на „Лъвов мост” в София. Ръководителят на разкопките Александър Станев обясни, че това вероятно са римски зидове, изградени в периода II-IV в., съобщава "Дарик".

„Днес намерихме три нови зида, в момента започнахме тяхното проучване. Един от зидовете е известен от предходните разкопки при строежа на метростанцията, другите са нови, ориентирани са изток-запад, старият зид е ориентиран север-юг. Ако зидовете са същите каквито са и от северната страна, които вече бяха регистрирани при предходния етап на разкопките, то това са римски зидове, по всяка вероятност II-IV в. и представляват инженерно съоръжение, което е свързано със замостването на реката. Точната им функция все още не може да бъде установена. Това са отцепвания на пътя, диги, бентове или някакви други такива инженерни съоръжения”, обясни Станев.

Той посочи, че се очаква да бъдат намерени още забележителности.

„Имаме индикации за още четири зида, които трябва да бъдат регистрирани. Предполагам, че до няколко дни ще стигнем и до тяхното регистриране. Ако излезе още нещо, очакваме и неща, които не са регистрирани. Спрямо местонахождението им, което е в близост и дори в реката, по всяка вероятност са зидове, които не са свързани с някаква жилищна или друг тип архитектура, а са някакъв друг тип инженерни съоръжения”, коментира Александър Станев.

#Станев #Лъвов мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай