Основният ни износ за Русия не е включен в санкциите

Основният ни износ за Русия не е включен в санкциите
Русия забрани за една година вноса на определени земеделски и хранителни продукти от страните, които наложиха санкции срещу Москва или които са ги подкрепили. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 Въведените от Русия контрасанкции срещу Запада ще се засегнат и България. Русия вече няма да внася българските плодове и зеленчуци, говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирена и млечни продукти. Основните стоки, които България изнася към Русия обаче не попадат в забраната, наложена от Москва.

С указ на президента Владимир Путин Русия забрани за една година вноса на определени земеделски и хранителни продукти от страните, които наложиха санкции срещу Москва или които са ги подкрепили.

По данни на Министерството на икономиката, през миналата година сме изнесли за Русия продукти за общо 573 и половина милиона евро, което е 2,6 на сто от общия ни износ. Селскостопанските и хранителни стоки от износа ни за Русия съставляват 9,3 на сто от износа на България., предаде БНР.

България изнася в Русия най-вече вина и спиртни напитки, тютюн, консервирани плодове и зеленчуци, а те не попадат в ограничителния списък.

От януари до април тази година за Русия са изнесени сирена на стойност 185 хиляди евро, краставици за 115 хиляди евро, ябълки, круши и други плодове за около един милион евро и други хранителни продукти на стойност около 570 хиляди евро.

#Русия #санкции #Москва #България #внос #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"