България ще получи от Брюксел 10 млрд. евро до 2020 г.

България ще получи от Брюксел 10 млрд. евро до 2020 г.
Снимка: argumenti-bg.com
A A+ A++ A

Европейската комисия одобри Споразумението за партньорство с България през новия програмен период 2014 - 2020 г. Според документа до 2020 година България ще получи от Европейския съюз 10 милиарда евро за различни оперативни програми.

Споразумението открива пътят към инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. (по текущи цени, включително финансиране на европейското териториално сътрудничество и средствата за инициативата за младежка заетост). България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело.

5,9 млрд. евро от тези 7,6 млрд. евро са за слабо развитите региони (от регионалния фонд - 3.57 млрд. евро, от социалния - 1.52 млрд. евро). 165,7 млн. евро. са за развитие на териториалното сътрудничество, 55,2 млн. евро са за справяне с проблема с младежката безработица и над 2 млрд. евро по Кохезионния фонд.

Инвестициите на ЕС ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони. С тяхна помощ ще се стимулират предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще се подкрепи развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика.

Днес приехме важен, стратегически инвестиционен план, който извежда България на пътя към заетост и растеж за следващите 10 години. Споразумението за партньорство отразява решимостта на Европейската комисия и България за най-ефективно използване на финансирането от ЕС, за да могат българите да усетят ползата от тези инвестиции под формата на повишено качество на живот", коментиракомисарят на ЕС по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан.

Документът беше приет от правителството на Пламен Орешарски в края на юни и определя приоритетите при усвояване на пари от европейските структурни и инвестиционни фондове в периода до 2020 година.

Европейската комисия одобри в сряда Споразумение за партньорство с Румъния. Според документа до 2020 година Румъния ще получи от Европейския съюз 23 милиарда евро за различни оперативни програми, както и 8 милиарда за развитие на селските райони и близо 170 милиона за рибарство.

 

 

#България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »