Шест британски университети ще преподават киберотбрана

Шест британски университети ще преподават киберотбрана
A A+ A++ A

Центърът за правителствена връзка на Великобритания (ЦПВ) даде на шест университета акредитации за обучение на специалисти в сферата на киберотбраната и защита на данните.

Въпросните ВУЗ-ове са Оксфордския, Ланкастър, Лондонския, Единбъргския, а тези в Кранфийлд и Съри получиха предварителни акредитации. В последните два университета ще се четат лекции по информационна безопасност и киберотбрана.

Правителственият секретар Френсис Мод заяви, че

кибербезопасността е станала важна част от правителствените планове

за британската икономика.

Междувременно, изследователят в областта на кибер сигурността Рубен Сантамарта твърди, че е открил как да хакне оборудването на пътническите самолети за сателитна комуникация чрез тяхната Wi-Fi мрежа или чрез системата за развлечение, пише "Чикаго трибюн".

Сантамарта, който е консултант в компанията по сигурността IOActive, ще представи техническите детайли от проучването си на хакерската конференция Black Hat в Лас Вегас тази седмица. Очаква се презентацията му, посветена на

уязвимите места в сателитните комуникационни системи, използвани във въздухоплаването и други индустрии

да бъде една от най-гледаните по време на събитието.

Изследователят е открил слабостите чрез „обратен инженеринг“ или декодиране на специализиран софтуер за управление на самолетно оборудване.

На теория, хакерите биха могли да използват Wi-Fi връзката на борда или развлекателната система, за да проникнат в оборудването, нарушавайки или променяйки сателитните комуникации. Това, от своя страна, може да се използва за намеса в навигацията и системите за сигурност.

Сантамарта признава, че теорията му засега е тествана само при контролирани условия, т.е. в лаборатория и може да е трудно да се възпроизведе в реалния свят. Експертът е решил обаче да представи откритията си публично, за да провокира производителите да поправят пропуските, които, според него, крият риск.

#образование #ВУЗ #университет #Кибер #отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »