Популярността на Путин в Китай плаши Япония

Популярността на Путин в Китай плаши Япония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Китайското общество, което изпитва симпатии към Путин и одобрява действията, може да накара властите да провеждат по-твърда политика спрямо Запада, предупреждава японският в. "Дипломатът" ((Thediplomat)).

До 90 на сто от китайците одобряват руския президент

показва статистиката на допитванията от 2008 до 2014 г., на която се позовават китайски медии. Те представят Путин като човек с разностранни интереси и способности, а китайските ползватели на социалните врежи дори го наричат "велик", отбелязва японският вестник.

Много китайски политолози и експерти от изследователските центрове също положително оценяват политиката на руския президент. Някои от тях, както твърди изданието, смятат, че

Путин реализира руската "мечта за велика държава"

което много прилича на "китайската мечта" на Си Цзинпин (сегашният китайски лидер), а освен това той достойно защитава интересите на Русия на международната арена.

Редица експерти в Китай смятат, че политиката на руския лидер на световната сцена може да бъде приложена и от властите в Пекин.

Големи изследователски центрове като Китайската академия на социалните науки, Китайският институт за съвременни международни отношения и Институтът за международни изследвания на Китай са на мнение, че ръководителите на Китай биха могли да решават международните проблеми по-твърдо. Освен това,

китайските медии приветстват развитието на отношенията между Пекин и Москва

изтъква още "Дипломатът".

Японската медия изказва опасението, че симпатиите към руския лидер в Китай са опасни, защото китайците ще поискат от властите същата безкомпромисна политика спрямо Запада, която сега демонстрира Путин.

Това, на свой ред, може да доведе до нарастване на националистическите настроения в китайското общество. /РИА "Новости"

#Путин #Китай #Япония #популярност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници