Велчев: Спрете да свръхкриминализирате!

Велчев: Спрете да свръхкриминализирате!
Борис Велчев призова да бъде спряна злоупотребата с държавното обвинение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор на България Борис Велчев се обяви категорично срещу тенденцията за свръхкриминализация, наблюдавана през годините на прехода.

Пред висши съдии, прокурори и други юристи обвинител номер едно заяви, че му е трудно да анализира наказателната политика на държавата, защото не я вижда, предаде БНР.

Причините са непрекъснатите искания за завишаване на наказанията на различни престъпления, както и свръхочакванията към прокуратурата да реши всички обществени проблеми, аргументира се Борис Велчев.

Той даде пример и със земеделския министър Мирослав Найденов, който преди време поиска затвор за продаващите храна с изтекъл срок на годност. Компетентността на министъра по тази тема Велчев сравни със своята собствена за справянето с шапа, например.

Наказателната репресия трябва да е последно средство, трябва да има реципрочност между извършеното престъпление и многогодишното лишаване от свобода, смята обвинител номер едно, който обобщи, че в България всеки човек се чувства прокурор от сутрин до вечер.

Той призова да бъде спряна злоупотребата с държавното обвинение и даже си помечта един ден в Конституцията да бъде очертан допустимият таван на криминализация на деянията от гледна точка и на правата на свобода.

Борис Велчев присъства на представянето на четвъртия брой на „Юридически барометър", гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България.

#Борис Велчев #главен прокурор #България #прокуратура #Мирослав Найденов #земеделски министър #Конституцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"