Унгария има месец да коригира спорните закони

Унгария има месец да коригира спорните закони
ЕК, която следи за изпълнението на европейските договори, не беше удовлетворена от обясненията на унгарското правителство по два закона. Снимка: rferl.org
A A+ A++ A

Европейската комисия ще даде срок от един месец на унгарското правителство, за да коригира два спорни закона за независимостта на съдебната система и за защитата на личните данни на гражданите.

Ако това не бъде сторено, комисията ще сезира Съда на Европейските общности в Люксембург, предадоха АФП и БГНЕС.

След като на 17 януари започна първия етап на наказателната процедура срещу Унгария, Еврокомисията сега преминава към следващия стадий, като изпраща „мотивирано мнение“ до правителството на премиера Виктор Орбан, за да изиска промени в споменатите законови текстове, заяви европейски източник, запознат с въпроса.

Сегашният етап бележи официалното откриване на наказателна процедура за нарушение на европейското законодателство и отваря пътя за сезиране на Съда в Люксембург, ако Будапеща не се съобрази с посочения срок.

ЕК, която следи за изпълнението на европейските договори, не беше удовлетворена от обясненията на унгарското правителство по двата закона.

#Европейската комисия #Еврокомисията #Унгария #Люксембург #Виктор Орбан #Будапеща #премиер #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"