Администрацията намаляла с 5% за 1 година

Администрацията намаляла с 5% за 1 година
A A+ A++ A

През последната една година централната администрация е намаляла с 5% или 6186 щатни бройки, а обявените конкурси на държавната администрация са били 1811. Това е посочено в публикувания днес отчет за намаляването на административната тежест и подобряването на бизнес средата в периода август 2013 - юли 2014 г.

"Правителството прие три нови пакета с мерки за намаляване на регулаторната тежест, чиито финансов ефект възлиза на близо 65 милиона лева, които ще се спестят на гражданите и бизнеса. Приети бяха и 19 мерки за подобряване на бизнес средата по показателя "Правене на бизнес" на Световната банка. В периода са изпълнени общо 126 мерки, като за целта са приети изменения и допълнения на 23 закона и 74 подзаконови нормативни акта. В процес на изпълнение са 49, а освен това в Народното събрание са внесени 11 законопроекта, които изменят общо 24 закона, съдържащи необходимите промени за изпълнението на още 60 мерки", пише в отчета.

Сред най-важните мерки е отбелязано намаляването на таксите за услуги по търговския регистър, регистър БУЛСТАТ и имотния регистър. Общото редуциране на намалените такси е 21 %, което спестява на гражданите и бизнеса около 4,1 млн. лв. годишно.

Земеделските производители бяха улеснени, като вместо задължителната ежегодна пререгистрация се въведе режим на еднократна регистрация. За 2013 г. са се регистрирали 78 703 земеделски производители. Облекчена е процедурата по предоставяне на винетни стикери на хора с трайни увреждания, което засяга около 150 000 лица с увреждания. При определени условия стикерите се предоставят още в деня на подаване на заявлението и не се изисква лицето с увреждане да се посети втори път Агенцията за социално подпомагане, пише още в отчета.

Като една от най-важните реализирани мерки с изключително значим ефект за гражданите и бизнеса е отчетено приемането на принципа на комплексното административно обслужване. При този вид обслужване заявителят подава единствено заявление, без да внася документи, които вече са налични в администрацията.

Вече са въведени 12 комплексни административни услуги в три администрации – Изпълнителна агенция "Морска администрация", Българската агенция по безопасност на храните и Община Велико Търново. Предстои въвеждането на още 30 комплексни услуги. Административна информационна система за комплексно административно обслужване вече е предоставена за безвъзмездно ползване на 66 централни и териториални администрации. В ход е подготовката на заповед за предоставяне на системата на още 7 администрации.

Извършен е и преглед на процесите на стратегическо планиране и на общо близо 120 стратегически документи като са изготвени препоръки за подобряване на системата за планиране, извършен е и преглед на 70 междуведомствени консултативни съветите като с цел оптимизиране на работата са били закрити 5 съвета.

Отчита се, че одобрената през март от правителството Стратегия за развитие на държавната се радва на положителни отзиви от представители на Европейската комисия и дори се дава като отправна точка на други държави-членки на ЕС. Стратегията и планът са основополагащи за следващия програмен период на Европейския съюз. Планът за изпълнение на стратегията включва 71 мерки, а мерките със срок на изпълнение 2014 г. са общо 6, от които повечето са в процес на изпълнение.

Източник: БГНЕС

#администрация #услуги #такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"